Teknoloji

Hugging Face, yapay zeka maliyetlerini düşürmek için yeni servis sunuyor

Yapay zeka (AI) teknolojilerini daha erişilebilir ve uygun maliyetli hale getirmek amacıyla, Hugging Face bugün yeni bir açık kaynaklı yazılım hizmeti başlattığını duyurdu. Amazon (NASDAQ:AMZN).com ve Alphabet (NASDAQ:GOOGL)’in Google’ı ile işbirliği içinde geliştirilen bu girişim, sohbet robotları ve diğer AI sistemleri oluşturmanın maliyetlerini azaltmak için tasarlandı.

4,5 milyar dolar değerinde olan New York merkezli startup, AI yazılım geliştiricilerinin kod alışverişi yapabileceği önemli bir merkez olarak tanınıyor. Meta Platforms (NASDAQ:META)’un Llama gibi açık kaynaklı AI teknolojilerinin dağıtımında önemli bir rol oynuyor. Ancak Hugging Face, bu AI modellerini Nvidia ve Advanced Micro Devices gibi şirketlerin donanımlarında çalışacak şekilde uyarlamanın önemli ölçüde ilave çaba gerektirdiğini tespit etti.

Bu sorunu çözmek için Hugging Face, Çarşamba günü HUGS (Hugging Face for Generative AI Services) adlı ücretli bir hizmet başlattı. HUGS, AI modellerini gerekli donanımda çalışacak şekilde otomatik olarak yapılandırarak süreci basitleştiriyor. Hizmet, Amazon ve Google’ın bulut platformları üzerinden saatte 1 dolar karşılığında kullanılabiliyor ve ayrıca özel bir bulut sağlayıcısı olan Digital Ocean aracılığıyla da kullanılabiliyor. Ek olarak, şirketler Hugging Face hizmetini kendi veri merkezlerinde uygulama seçeneğine de sahip.

HUGS, OpenAI ve Google destekli Anthropic AI gibi kuruluşlardan gelen ticari AI hizmetleriyle rekabet edeceği bir pazara giriyor.

Hugging Face’in ürün ve büyüme başkanı Jeff Boudier, yeni teklifin işletmelerin hem AI girişimlerinin finansal yönünü hem de veri gizliliğini yönetmelerine yardımcı olmayı amaçladığını açıkladı. Bu özellikle finans ve sağlık hizmetleri gibi müşteri verilerine ilişkin sıkı düzenlemelere sahip sektörler için çok önemli.

Boudier şunları söyledi: “AI teknolojinizi üçüncü taraflara ve kara kutu sistemlere dış kaynak kullanımı yoluyla vermenin norm olduğu bir anomali içinde yaşıyoruz. Oysa teknoloji endüstrisinin var olduğu sürece, şirketler kendi teknolojilerini oluşturmak, anlamak ve kontrol etmek istedi. Bizim yapmaya çalıştığımız şey, bir şirketin mevcut en iyi açık modelleri kullanarak kendi AI’sini oluşturmasını mümkün olduğunca kolaylaştırmak.”

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu