Turşu neden yumuşar? Neden turşularım çıtır çıtır değil?
Çıtır çıtır turşu, neredeyse her yemeğin yanında meze olarak çıkardığımız ve akla ilk gelen atıştırmalıklardan bir tanesidir. Salatalardan sandviçlere kadar pek çok yemeğin içerisinde ya da yanında severek tükettiğimiz turşu, bazen beklediğimiz çıtırtıya sahip olmaz ve bizi hayal kırıklığına uğratır.
Çıtır çıtır turşu yemek istediğiniz zaman kavanozu açtığınızda yumuşamış bir turşu ile karşılaştığınız hiç oldu mu? Bu sorunla karşılaştıysanız mutlaka turşuyu kurarken nerede yanlış yaptığınızı ya da turşunun bozulup bozulmadığını merak etmişsinizdir.
Çıtır çıtır turşu yapmak için öncelikle turşuya bu çıtırtıyı veren şeyin ne olduğunu iyi bilmeli ve turşularınızın neden yumuşadığını, hatayı nerede yaptığınızı kontrol etmelisiniz.
ÇITIR ÇITIR TURŞU KILAVUZU: TURŞU NEDEN YUMUŞAR?
Çıtır çıtır turşunun en büyük sırrı kullanacağınız malzeme salatalık, fasulye, lahana ya da biber her ne olursa olsun taze olmasından geçer. Taze ve sert turşu malzemesi her zaman daha büyük çıtırtıya sebep olur.
Bazı durumlarda çıtır çıtır turşu kuramamanızın sebebi taze turşu malzemesi kullanmaktan daha farklı bir sorunda olabilir. İşte turşunun yumuşamasının bazı sebepler;
- Turşu kuracağınız malzemenin sıcak suda uzun süre bekleterek kaynattığınızda,
- Turşu salamurasında çıtırlığı arttıracak kalsiyum klorür içeren herhangi bir madde kullanmadığınızda,
- Tuzlu su/sirke çözeltisinin yeterince kuvvetli olmadığında,
- Turşuyu kurduktan sonra yüksek sıcaklıkta muhafaza ettiğinizde ya da
- Turşuyu hava geçirmez kavanozda saklamadığınızda içerisine bakteriler girerek yumuşaması kaçınılmaz olur.
Yukarıdaki maddelerin hepsine olmasa da birçoğuna dikkat ederek ve taze turşu malzemeleri kullanarak çıtır çıtır turşu kurabilir ve turşunuzu yerken çıkan çıtırtıyla gurur duyabilirsiniz.